Mierea de Mentă

miere de menta honeycolonia

Mierea de mentă este un răsfăț rar. Are o aromă puternică și distinctivă, care variază în funcție de varietatea de mentă din care a fost făcută. Din fericire, menta este cultivată pentru uleiul său esențial și aceste câmpuri mari de mentă fac varietatea monoflorală de miere mult mai ușor de găsit. Menta se găsește ocazional sălbatic împreună cu speciile sale părinte.

Menta este cunoscută în general pentru gustul său ușor dulce și senzația de răcoare pe care o lasă în cavitatea bucală. Este folosită de mii de ani că plantă culinară și pentru proprietățile sale aromatice și terapeutice. Menta este folosită pentru ceai și produse terapeutice, iar uleiul esențial de mentă este folosit ca agent aromatic în gumă de mestecat, produse dentare, produse farmaceutice, alimente și băuturi.

Menta este o plantă producătoare de nectar cu peste 30 de specii și hibrizi. Probabil una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, crește sălbatic în întreaga lume și este cultivată pe scară largă. Este un membru al familiei Lamiaceae producătoare de nectar (melifere), care include busuioc, oregano, rozmarin, salvie, cimbru și levănțică, dintre care multe produc miere monoflora excelentă.

PROPRIETĂȚI, UTILIZĂRI ȘI BENEFICII

Dulceața ei este medie, cu un post-gust persistent. Este de culoarea chihlimbarului sub formă lichidă și devine un caramel frumos când este cristalizat. Mierea de mentă se cristalizează într-o consistență densă, fină de unt.

Markeri chimici specifici speciilor Mentha: esterul, seringatul de metil (MSYR) și vomifoliolul. MSYR a fost găsit în multe mieri monoflore și se găsește în concentrații mari în mierea de mentă.

Astăzi, nenumărate studii au demonstrat că mentă prezintă, într-adevăr, efecte uimitoare pentru sănătate. Bogată în nutrienți și enzime, menta este o sursă excelentă de mangan, fier, cupru, magneziu, potasiu și calciu, vitamina C și vitamina A , acid folic, vitamina B2 și acizi grași Omega 3, uleiuri volatile, substanțe polifenolice, taninuri, flavonoizi şi principii amare. Menta este una dintre plantele cu cel mai ridicat nivel de antioxidanți și are numeroase efecte benefice, datorită cantității mari de uleiuri volatile, flavonoizi și polifenoli, taninuri şi principii amare.

Deosebit de important este și uleiul volatil din mentă. Mentolul, are și un efect decongestionant și ajută la eliminarea mucusului format ca urmare a răcelilor. S-a demonstrat că mentolul este de ajutor în vindecarea infecțiilor cauzate de bacterii, ciuperci și virusuri.

Datorită acestor proprietăți deosebite, precum și a aromei speciale, extractele de mentă se găsesc în nenumărate produse precum pasta de dinți, apă de gură, gumă de mestecat, bomboanele mentolate, înghețată, ciocolată, lichior, înlocuitori pentru tutunul de mestecat, pastile de tuse și unguente pentru diverse dureri musculare, ca medicament și ca aromatizant în industria cosmetică şi alimentară.

Menta are un efect energizant, răcoritor și calmant și stimulează celulele nervoase, fiind utilă în stările de oboseală, suprasolicitare intelectuală, stres sau epuizare, precum și în cele de anxietate sau de dezechilibre emoționale. Studiile au evidențiat de asemenea faptul că studenții care miros mentă atunci când învață, prezintă o memorie mai bună și sunt mai concentrați.

miere menta colonia

Importantă este și ameliorarea  migrenelor datorată efectelor vasodilatatoare care pot ajuta la reducerea frecvenței durerilor de cap. în plus menta are proprietăți analgezice și antiinflamatorii, care pot estompa durerile musculare și de artrită, dar și crampele menstruale, având un efect de relaxare asupra mușchilor contractați. în timpul sarcinii, menta poate ajuta femeile care doresc să evite medicamentele mai puternice pentru a reduce senzațiile de greață sau vărsături.

Menta joacă un rol important și în vindecarea infecțiilor și la calmarea durerilor la nivelul pielii. Este cunoscut faptul că menta echilibrează pH-ul pielii, ceea ce ajută la echilibrarea producției de sebum din piele. De asemenea, capacitățile astringențe, antiseptice și antiinflamatorii ale mentei pot ajută la ameliorarea acneei, punctelor negre, erupțiilor cutanate și pielii înroșite. în plus, contribuie la îngrijirea tenului, la prevenirea apariției coșurilor precum și în calmarea iritatiilor și a înțepăturilor de insecte.

În plus, menta înlătură indigestia, balonarea, flatulența, greața și diareea și reduce crampele și durerile cauzate de gazele abdominale, are un ușor efect anestezic asupra mucoasei gastrice, reducând astfel senzația ușoară de greață. O ceașcă cu ceai de mentă după fiecare masă stimulează digestia, înlătura crampele, calmează dereglările digestive și stimulează vezica biliară.

Dar menta conține și o substanță numită acid rozmarinic, un bun antioxidant ce neutralizează radicalii liberi și blochează producerea de substanțe chimice pro- inflamatorii.

Menta este folosită și împotriva respirației urât mirositoare și pentru tratarea aftelor și în general a infecțiilor orale. Uleiul esențial de mentă are efect expectorant, decongestionant și antiviral și poate curăța căile respiratorii. Inhalarea printr-un vaporizator sau prin cremele speciale de masaj poate elimina congestia nazală și ameliorează simptomele de răceală, printre care tusea și durerile de gât și de cap. Poate preveni de asemenea simptomele de astm, sinuzita și răcelile. Datorită proprietăților decongestionante, expectorante și astringențe, ceaiul de mentă ameliorează gâtul iritat, tusea și eliberează căile respiratorii.

O bună parte dintre substanțele active prezente în extrasele de mentă sunt preluate și de albine, atunci când vizitează florile de mentă și – îmbogățite în propriul lor laborator – ne oferă mierea de mentă, ce ne încântă cu gustul ei atât de plăcut, dar și cu beneficiile ei terapeutice.

Deosebit de bogată în vitamina C și în uleiuri volatile, mierea de mentă este o miere tonifiantă cu proprietăți analgezice și calmante, ce susține sistemul nervos și stimulează digestia, ajută în cazul dischineziei biliare, ajută la combaterea balonării și la calmarea colicilor abdominale. Aceste proprietăți conduc la recomandarea uzuală de a consuma o linguriță de miere de mentă după fiecare masă. Combinația perfectă de mentol și miere face ca acest sortiment să fie cu atât mai apreciat și îl recomandă pentru îndulcirea ceaiurilor.

Beneficiile mierii de mentă:

  •     Bogată în nutrienți și enzime, menta este o sursă excelență de: mangan, fier, cupru, magneziu, potasiu și calciu, vitamina C și vitamina A , acid folic, vitamina B2 și acizi grași Omega 3, uleiuri volatile, substanțe polifenolice, taninuri, flavonoizi şi principii amare
  •     Este recomandată ca adjuvant în problemele biliare şi în micşorarea calculilor biliari.
  •     Menta ajută la pierderea în greutate
  •     Menta detoxifică organismul.
  •     Menta aduce beneficii asupra ficatului, vezicii biliare, circulaţiei, având şi un puternic efect asupra sistemului nervos.
  •     Ajută la inlăturarea problemelor intestinale, tratarea diareei şi a crampelor intestinale.
  •     Menta ajută la sporirea vigilenței mentale și a memoriei
  •     Menta ajută la diminuarea senzației de greață
  •     Menta ajută la eliminarea expectoraţiilor.
  •     Are efect de antiobiotic uşor.
  •     Ajută la calmarea durerilor de cap.
  •     Este utilă în tratamentele antiacneice şi în alte iritaţii ale pielii.
  •     Ajută la ameliorarea durerilor musculare și articulare, cele din reumatism și artroză.

Referințe:

https://www.honeytraveler.com/single-flower-honey/mint

https://apilife.ro/ro/miere-cu-menta/

https://accmediachannel.ro/emisiuni/din-cetatea-albinelor-mierea-de-menta

https://healthywithhoney.com/mint-honey-mentha-honey/

error: Content is protected !!