În fiecare an la începutul sezonului cald, mii de albine părăsesc stupul și lucrează de zor pentru a asigura hrană pentru colonia lor.
Știm că albinele colectează două alimente principale, nectarul și polenul. Ele colectează nectarul florilor pentru a face un aliment parțial fermentat numit miere, și colectează polen pentru a face un aliment lacto-fermentat, numit pâinea albinelor sau păstură. Aparent, oamenii nu sunt singurii care își fermentează intenționat alimentele.
Pentru albine, mierea este sursă lor principală de carbohidrați, iar păstura este sursa lor de bază de proteine.
Cuprins articol:
- Ce este păstura?
- De la polen la păstură
- Împărțirea pâinii de albine în colonie
- Păstura este oare bună și pentru oameni?
- Păstura – Proprietăți și beneficii pentru sănătate
Ce este păstura?
Albinele fac păstura folosind polenul crud al florilor, imediat după “recoltare”. Polenul proaspăt s-ar strica atunci când este depozitat în celule de ceară de albine luni întregi și este greu de digerat fără să fie în amestec cu celelate ingrediente ale păsturii.
Ca sursă de proteine, polenul de albine are un potențial mare, dar în formă sa normală, brută, polenul nu este nici suficient de digerabil, nici suficient de hrănitor pentru albine.
Polenul care nu a fermentat corespunzător sub forma păsturii nu este digerabil pentru albine.
O parte din motivul acestui fapt este că miezul de polen este învăluit într-un strat de celuloză, pe care albinele nu îl pot deschide și digera foarte bine. Celălalt motiv se referă la faptul că unele granule de polen sunt acoperite de un film de ceară protectoare, destul de nedigerabilă. După cum bine știm, natura are propriile ei metode de apărare.
Cu toate acestea, păstura este hrănitoare, stabilă și ușor digerabilă pentru albine.
Așadar, ce este păstura mai exact? Păstura este polenul fermentat în condiţii naturale, în stup, în celula de fagure.
Păstura conține în jur de 75% polen, care este apoi amestecat cu nectar, miere și salivă de albine. Saliva și enzimele adăugate au ca rezultat formarea de bacterii probiotice și drojdii care descompun proteina din polen într-o formă ingerabilă. În acest fel, biodisponibilitatea proteinelor este îmbunătățită semnificativ, multe proteine au fost predigerate în aminoacizii lor constituenți, făcând absorbția semnificativ mai ușoară.
Păstura este depozitată în faguri de către albinele adulte pentru a fi folosită mai târziu.
Este folosită în principal de albinele “doici” pentru a ajuta la creșterea puietului de albine. Ele nu ar putea produce hrană pentru albinele tinere fără această substanță bogată în proteine. Compoziția exactă a acestui aliment special se schimbă cu diferite locații, deoarece polenul de plante colectat este diferit.
Polenul este colectat de albinele lucrătoare din florile ce se regăsesc în împrejurimile coloniei. Este singură sursă de proteine pentru colonia de albine. Pe lângă proteine, polenul conține și minerale și vitamine. Dar nu tot polenul de plante este creat egal. De fapt, compoziția chimică variază foarte mult în calitate de la o plantă la altă. Din fericire, albinele adună polen de la multe plante diferite. Când toate aceste surse sunt amestecate împreună, albinele primesc o dietă proteică completă.
Când albina lucrătoare vizitează o floare bogată în polen, unele dintre boabe sunt atrase de firele de păr ale albinei, fire de par ce sunt încărcate static, în timp ce bâzâie din floare în floare.
Această substanță sub formă de pudră urmează să fie adunată și amestecată cu puțin nectar sau salivă pentru a forma niște granule. Granulele sunt apoi împinse pe firele de păr rigide ale corbiculei.
Corbicula se găsește pe picioarele posterioare ale albinelor lucrătoare. Această structură este o parte a corpului albinei numită „coș de polen”.
Încărcătura medie de polen a unei albine care caută hrană poate fi de până la 35% din greutatea ei corporală – în medie, aproximativ 15 mg. Numărul de boabe necesare pentru a face o încărcătură variază foarte mult. Există multă diversitate în dimensiunea boabelor de polen produse de diferite flori.
De la polen la păstură
Ajunsă înapoi la stup, albina, cu coșurile pline, caută o celulă liberă în fagure. De obicei, se alege o celulă lângă cuibul de puiet, deși alte secțiuni ale stupului pot fi folosite și ele pentru depozitare.
Granulele sunt descărcate într-o celulă de fagure, albinele introducându-și membrele posterioare ce țin aceste granule și prin frecarea acestora, până ce granulele se desprind din “coș”. Urmează apoi tasarea granulelor de polen în celula de fagure cu ajutorul membrelor posterioare. După acest proces, albina lucrătoare se întoarce pe câmp pentru o altă încărcătură.
După un timp, albinele de vârstă mijlocie, procesatoarele de polen, sau așa-numitele “doici”, vin să inspecteze celula, după care își folosesc capul pentru a împacheta polenul ferm în poziție, împingând orice pungă de aer blocată și adăugând mai mult nectar, miere și secreții glandulare. Alte albine lucrătoare plasează apoi încărcături suplimentare de polen deasupra.
O celulă individuală poate conține multe culori diferite de polen de la o varietate de plante.
Pe măsură ce enzimele adăugate reacţionează cu polenul, are loc procesul de fermentaţie. Acest lucru descompune boabele de polen pentru o digestie mai ușoară, prin transformare polenului crud, într-o centrală de proteine care se stochează bine, devenind, după 3 luni de fermentare naturală, păstură – putând fi folosit ca sursă de hrană.
Atunci când celula este umplută în trei sferturi și bine ambalată, albinele “doici” o sigilează apoi cu un strat de miere, sub care fermentează, transformându-se în pâine de albine sau păstură. Acesta este motivul pentru care polenul depozitat are adesea o suprafață strălucitoare.
Împărțirea pâinii de albine în colonie
Creșterea și bunăstarea coloniei de albine depind de o nouă generație sănătoasă și puternică. Albinele de vârstă mijlocie care nu au început să caute hrană sunt responsabile pentru hrănirea puietului, de aici denumire de albine doici.
Aceste albine doici consumă pâine de albine depozitată în celule de fagure. Această substanță bogată în proteine este amestecată cu secreții glandulare pentru a face hrană puietului. Larvele mai în vârstă pot fi hrănite și cu bucăți mici de polen sub formă de pâine de albine.
Polenul digerabil stocat sub formă de păstură face posibilă începerea creșterii puietului la sfârșitul iernii, când nu sunt disponibile surse naturale.
Păstura este oare bună și pentru oameni?
Știm că păstura este esențială pentru sănătatea și bunăstarea unei colonii de albine. Dar, cum rămâne cu oamenii? Putem mânca păstura?
Multe studii ne arată că da și chiar susțin consumul de păstură. Păstura are valoare nutritivă ridicată, cu un amestec de proteine, aminoacizi esențiali, vitamine, acizi grași omega, zaharuri simple, minerale și enzime.
Păstura sau pâinea albinelor a fost numită in antichitate „Ambrozie” – hrana zeilor, tocmai datorită valorii nutritive ridicate, sau „Perga”. Unii oameni consumă polen și păstură ca parte a dietei lor.
Păstura şi polenul reprezintă produse alimentare deosebit de bogate nutriţional, surse de proteină ne-animală de înaltă calitate. Cu un procent net superior de proteine, cu un conţinut complex şi echilibrat de aminoacizi încadrat într-o paletă variată de componente nutritive şi bioactive, cu lejeră biodisponibilitate, se ridică mult deasupra cărnii ca valoare.
Utilizarea păsturii de albine pentru menţinerea şi ameliorarea stării de sănatate trebuie să ţină seama de câteva principii elementare. Utilizarea e bine să înceapă cu doze mici care vor fi crescute treptat, zilnic sau săptămânal, după gravitatea problemelor de sănătate ce se cer a fi ameliorate. Aceasta pentru ca organismul să se acomodeze progresiv cu un produs nou.
Păstura – Proprietăți și beneficii pentru sănătate
Proprietăți
Din punct de vedere al valorii nutritive, păstura este descrisă ca fiind superioară. I se atribuie o valoarea nutritivă de trei ori mai ridicată decât a polenului.
Proprietăţile sale antibiotice sunt de două-trei ori mai pronunţate decât cele ale polenului. Conţine bacteriocine, denumite şi lantibiotice, care conferă proprietaţi bactericide, bacteriostatice şi germicide. Acestea cât şi pH-ul scăzut împiedică dezvoltarea unor germeni pe substratul nutritiv reprezentat de nutrienţii din păstură, încât produsul este bine auto-conservabil. Dar nu poate substitui un tratament antibiotic şi nici nu are efecte similare acestuia asupra organismului uman.
Este cunoscut faptul ca polenul are un conţinut proteic mare, sub formă de proteine, oligopeptide şi aminoacizi. Sunt prezenţi toţi aminoacizii esenţiali într-un raport echilibrat. Păstura mai conține și acizi lactici, ceea ce îi permite să fie păstrată la temperatura camerei.
La acestea se adaugă echipamentul enzimatic deosebit de bogat, alcatuit din aproximativ 100 enzime (oxidoreductaze, hidrolaze, transferaze, izomeraze, lipaze).
Conţine flavonoide, polifenoli, fito-steroli, kaempferol (cu rol în prevenirea osteoporozei), auxine, acizi nucleici.
La activitatea biologică ridicată contribuie complexul larg de vitamine lipo- şi hidrosolubile (A, D, E, C, K, complexul B ), cât şi mineralele variate, macro- şi microelemente (magneziu, calciu, fier, seleniu, sodiu, zinc, potasiu și fosfor). Practic se afirmă că toate elementele chimice care intră în constituţia corpului uman se află şi în polen, deci şi în păstură.
Beneficiile păsturii pentru sănătate:
1. Proprietăți detoxifiante puternice pentru revitalizarea organismului. Prin urmare, păstura este recomandată persoanelor care au anemie. În anemie furnizează aminoacizi, între care toţi cei esenţiali, oligoproteine şi oligoelemente necesare producerii hemoglobinei.
2. Mare sursă de energie, conține peste 250 de nutrienți. Mayașii și aztecii au fost primii care au descoperit proprietățile energizante și vitalizante ale păsturii. Ajută la creșterea hemoglobinei din sânge, întinerirea și revitalizarea organismului. În plus, păstura este un amplificator fantastic de energie.
Utilă persoanelor care lucrează mult, intelectual sau fizic – prin mărirea forţei şi rezistenţei musculare.
Stimulează metabolismul general, declanşând reacţiile în lanţ ale sistemului prin acţiunea catalitică a microelementelor. Contribuie la reglarea greutăţii. Ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Ajută la încetinirea proceselor de îmbătrânire celulară şi de dezvoltare tumorală prin conţinutul de antioxidanţi, enzime de calitate, acizi nucleici, nutrienţi valoroşi şi care hrănesc cu satisfacţie toate ţesuturile.
3. Având în vedere efectele benefice ale păsturii asupra sistemului imunitar, este foarte recomandată copiilor (cu vârsta peste 3 ani). Păstura este bogată în antioxidanți, inclusiv flavonoide, carotenoide și glutation. Împreună, ele protejează organismul împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora componente celulare importante și pot influența boli cronice precum cancerul și diabetul de tip 2.
Valoarea păsturii ca antioxidant este susținută de știință. Mai multe studii au descoperit că antioxidanții din păstură reduc inflamația cronică, elimină bacteriile dăunătoare, luptă împotriva infecțiilor și ajută la prevenirea răspândirii tumorilor.
4. Dacă te confrunți cu deficiențe minerale, nu uita că păstura este o sursă de magneziu, zinc și mulți alți nutrienți vitali, ajutând la creșterea nivelurilor din organism.
5. Păstura este un adjuvant în tratamentul natural pentru cei care doresc să regleze nivelul colesterolului din sânge și al trigliceridelor. Motivul pentru aceasta este că există puține calorii în păstură. Din același motiv, păstura este recomandată și celor care doresc să slăbească, deoarece poate reduce poftă de mâncare.
6. Păstura este, de asemenea, un foarte bun tonic, lucrând activ pentru ameliorarea afecțiunilor hepatice.
Știm cu toții cât de important este ficatul pentru descompunerea și eliminarea toxinelor din sângele nostru. Menținerea unui ficat sănătos este esențială și ceva care poate fi ajutat prin consumul de păstură .
Studiile au descoperit că păstura susține sănătatea ficatului și poate chiar să-și îmbunătățească abilitățile de detoxifiere. Au existat, de asemenea, dovezi care sugerează că pâinea albinelor poate ajuta la procesul de vindecare a ficatului după anumite tipuri de leziuni.
Eficientă în susţinerea tratamentelor diverse pentru hepatitele cronice, ca hepato-trofic şi hepato-protector.
În acest sens este şi un produs valoros pentru sportivi, pentru susţinerea masei şi forţei musculare, creşterea vitalităţii şi rezistenţei la efort. Este recomandat împreună cu pulberea de armurariu acelora care au utilizat produse cu steroizi şi care practicând un sport “aditivat” cu ingrediente profund nesănătoase, ajung să ia medicaţie hepato-protectoare.
7. Consumul de păstură este benefic și pentru tractul intestinal. Utilă în tratarea constipaţiei cronice prin conținutul de acetilcolină, de fibre cât şi efectele prebiotice care promovează o floră intestinală sănătoasă.
Dincolo de aceasta, păstura contribuie și la menținerea sănătății florei intestinale. Este recomandat mai ales atunci când urmează un tratament pe bază de antibiotice.
Păstura îmi va declanșa alergia la polen?
Nu, păstura nu îți va declanșa alergia la polen. Alergiile la polen sunt declanșate de polenul anemofil, care călătorește prin aer cu ajutorul vântului. Cu toate acestea, polenul colectat de albine pentru a face păstură se numește polen entomofil.
Atât păstura cât și polenul crud colectat de albine nu vă vor afecta alergiile. Dimpotrivă, expunerea corpului la polenul de albine și pâinea albinelor va ajuta corpul să se adapteze și să tolereze mai bine polenul din aer.
Mod de utilizare: copii (peste 3 ani) 1 linguriță/zi, adulți 1 lingură/zi, preferabil înainte de micul dejun.
Important!
Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos. A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic. A nu se lăsa la îndemâna și vederea copiilor mici. A se păstra în ambalajul original, la loc uscat, ferit de lumina directă a soarelui. A nu se consuma de către persoanele alergice la produsele stupului, sau la oricare dintre ingredientele produsului; cu intoleranță la fructoza; de către persoanele cu diabet, femeile însărcinate și copiii cu vârstă sub 3 ani.
Deoarece produsele apicole sunt produse de către albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietăților organoleptice, de aceea culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putând să varieze de la un lot la altul, fără a influența beneficiile și calitatea produselor.
Informațiile prezentate sunt de natură informativă și nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescripțiile medicilor specialiști.
Puteți comanda online produsul nostru Păstură Colonia accesând aici pagina de magazin.
Referinţe:
- https://www.albeena.co.uk
- https://bee2bee.com.au
- https://www.kylevialli.com
- https://carolinahoneybees.com