- stupinele se amplasează în zone în care se asigură resurse de nectar și polen provenite în principal din culturi ecologice sau din flora spontană, pășuni sau păduri.
- stupinele sunt ținute la distanță de surse care pot conduce la contaminarea produselor apicole sau la afectarea sănătății albinelor;
- amplasarea stupinelor se face în așa fel încât, pe o rază de 3 km de la locul unde se află stupina, sursele de nectar și de polen să constea în principal în culturi produse prin metode ecologice sau în vegetație spontană.
Informatii, Miere Bio, Miere conventionala, Uncategorized @ro
Mierea Bio vs. Mierea Convențională
Mierea BIO, numită și ecologică sau organică, este cea care a fost obținută din florile câmpurilor unde în apropiere nu sunt culturi intensive care necesita stropiri. De asemenea, mierea obținută în aceste domenii trebuie sa aibă certificarea corespunzătoare care să o garanteze plus analizele de laborator.
Certificarea BIO înseamnă respectarea mai multor reguli de întreținere a albinelor și producere a mierii realizate pe parcursul întregului lanț, sub ghidarea unui Organism de Certificare.
Perioada de trecere (conversie) de la apicultura convenţională la cea bio este de un an. În acest interval, mierea, ceara, propolisul şi celelalte produse apicole obţinute nu pot fi vândute ca ecologice, deşi regulile de producţie ecologice trebuie respectate cu sfinţenie. Produsele obținute în timpul perioadei de conversie nu se etichetează și nu se promovează drept produse ecologice sau produse în conversie.
Pe durata perioadei de conversie, ceara se înlocuiește cu ceară provenită din apicultura ecologică.
Alimentația albinelor
La sfârșitul sezonului de producție, stupii trebuie să rămână cu rezerve suficiente de miere și polen pentru ca albinele să supraviețuiască peste iarnă.
Înainte de începerea perioadei de inactivitate, toamna, coloniile de albine pot fi hrănite cu miere ecologică, siropuri de zahăr ecologic sau zahăr ecologic, numai în cazul în care supraviețuirea coloniilor este pusă în pericol din cauza condițiilor climatice.
Tratamentul dăunătorilor și bolilor
Pentru a limita infestarea cu Varroa destructor se pot folosi acidul formic, acidul lactic, acidul acetic și acidul oxalic, precum și mentolul, timolul, eucaliptolul sau camforul. Sunt permise tratamentele fizice pentru dezinfectarea stupinelor, precum fumul sau flacăra directa.
Dacă, în ciuda tuturor măsurilor preventive, coloniile se îmbolnăvesc sau sunt infestate, acestea sunt tratate imediat și, dacă este necesar, pot fi plasate în stupine izolate;
În apicultura ecologică este interzisă