POLEN USCAT DE ALBINE

POLEN USCAT DE ALBINE COLONIA HONEYCOLONIA.COM

Polenul uscat de albine este unul dintre super-alimentele naturii. Este pur și simplu polen de flori cu un pic de „magie” adăugat de albină. Colectarea în realitate a polenului este mult mai complexă decât ni s-ar părea celor mai mulți dintre noi.

Cuprins articol:


Colectarea polenului de albine

Albina de miere este o insectă uimitoare – povestea modului în care colectează polenul de albine este destul de interesantă. 

Albina ajunge la floare, se așează pe stamină (partea producătoare de polen) și apucă cu picioarele din față o parte din praful de polen din floare.  Apoi colectează cu pricepere polenul pudrat liber ori așezat pe firele ei de păr, cu ajutorul fălcilor și picioarelor din față.  Aceste albine lucrătoare sunt toate femele.

Tibia ei conține peri groși, numiți „piepteni”, pe care îi folosește pentru a peria pulberea de aur de pe corpul ei la mijlocul zborului în coșuri mici, numite corbicule, găsite pe partea exterioară a picioarelor. În continuare, ea umezește polenul cu o picătură de miere, saliva si enzime, formand astfel granulele de polen. 

POLEN USCAT DE ALBINE COLONIA HONEYCOLONIA.COM

În cadrul stupului există albine lucrătoare, drone și o regină.

Lucrătorii sunt toți femele – de obicei aproximativ 30.000 pe colonie, în timp ce trântorii sunt bărbați care nu fac nicio muncă – (bieții săraci s-au născut fără zgomot sau echipament pentru a aduna polen sau miere) – sunt acolo pentru a se împerechea cu proaspătul regina născută în zborul ei de împerechere.

Există între 500 și 2000 de drone pe colonie. Regina albină (există doar una pe stup) este mama stupului – treaba ei este să depună ouă și să perpetueze specia. Fără această ordine delicată, colonia s-ar prăbuși.

Polenul uscat de albine poate fi sintetizat doar de o albină (albina lucrătoare). Deci polenul de albine nu poate fi produs într-o fabrică!

Printre toate proprietățile unui superaliment găsite în polenul de albine, există de fapt oligoelemente găsite în polenul de albine care nici măcar nu pot fi identificate prin știința modernă. Poate că acest lucru explică de ce polenul de albine a fost folosit pentru a trata o mulțime de probleme de sănătate.

Polenizarea se realizează atunci când praful auriu (amestecat cu mierea este ca praful de zână care este necesar pentru fertilizarea florii) este transferat în floare.

Dacă nu ar fi albinele care polenizează florile noastre, 80 la sută din produsele în creștere nu ar fi înflorit. În marea schemă a vieții, putem spune că datoria principală a albinei este să polenizeze.


Polenul – unul dintre super-alimentele naturii

Unul dintre cele mai fascinante lucruri despre polenul de albine este că nu poate fi duplicat într-un laborator. Chiar dacă s-au făcut mii de analize pe polenul de albine folosind tehnologii moderne, există încă anumite componente în el pe care știința nu le poate identifica. Albinele adaugă câteva ingrediente misterioase care se pot atribui foarte bine proprietăților sale vindecătoare uimitoare.

Polenul uscat de albine este considerat un „super-aliment”, ceea ce înseamnă că deține în compoziția sa fiecare ingredient necesar pentru susținerea vieții. Este 25% proteine ​​vegetale (inclusiv cel puțin 18 aminoacizi și toți cei opt aminoacizi esențiali) și conține mai mult de o duzină de vitamine, 28 de minerale, 11 enzime și coenzime și 11 carbohidrați. Acesta este motivul pentru care ei numesc polenul de albine „hrana perfectă a naturii!” Conține toate vitaminele, mineralele și aminoacizii de care corpul uman are nevoie.

Istoria polenului de albine este chiar mai veche decât omenirea. Albinele bâzâiau peste planeta noastră cu mult înainte ca oamenii să apară. Polenul și mierea produse de albine au oferit hrană animalelor în primele zile și mai târziu și oamenilor. Știm acum că omul primitiv nu numai că s-a luptat cu albinele pentru mierea lor, ci și s-a sărbătorit cu polenul de albine depozitat în faguri. Triburile aborigene încă se sărbătoresc cu larve de albine și consideră polenul și mierea de albine ca „merită cu bine prețul câtorva înțepături”.

Biblia, Tora, Coranul, împreună cu sulurile din Orient, scrierile Greciei și Romei antice, chiar și Cartea lui Mormon relativ recentă, toate laudă albina harnică și produsele ei extrem de hrănitoare și vindecătoare ale stupului. Există chiar legende care susțin că polenul de albine era „ambrozia” secretă mâncată de zeii antici pentru a dobândi tinerețea veșnică.


Prelucrarea polenului

Spre deosebire de miere, polenul este supus alterării de la mucegaiuri, ciuperci și bacterii. Controlul calității este de cea mai mare importanță, mai ales dacă polenul este destinat consumului uman. Pentru a preveni deteriorarea, polenul trebuie procesat imediat după colectare. 

Obiectivul uscării polenului de albine este de a elimina apa la un nivel la care alterarea microbiană este minimizată. În plus, există o reducere semnificativă a greutății și volumului care contribuie și la reducerea costurilor de manipulare, depozitare și distribuție.

Polenul poate fi depozitat fie în stare congelată, fie uscat. 

Există trei etape în procesarea polenului pentru consumul uman de lungă durată:

  • Uscarea
  • Curățirea
  • Depozitarea.

Uscarea

Conținutul de umiditate al polenului variază între 7 și 21% atunci când este colectat. El trebuie să fie uscat pentru a preveni creșterea și deteriorarea mucegaiului. Este necesar un proces de uscare simplu și eficient.

Un conținut de umiditate dorit pentru depozitare este între 2,5 și 6%. Umiditatea poate fi determinată prin teste de laborator până când se dezvoltă suficientă expertiză în evaluarea umidității. Trebuie efectuate ocazional teste de laborator pentru a asigura menținerea estimărilor exacte.

Uscarea cu aer poate fi folosită pentru a reduce conținutul de umiditate al polenului, dar, în mod normal, polenul nu se va usca suficient pentru comercializare. 

Pentru uscare cu aer, polenul este împrăștiat la aproximativ 20 mm adâncime în tăvi puțin adânci. Nu trebuie plasat în lumina directă a soarelui și poate fi necesar să fie protejat de albine.

Sistemele de uscare a aerului pot fi dezvoltate cu costuri reduse și sunt eficiente pentru o mulțime de tipuri de polen. Aerul cald și uscat este forțat prin polen, eliminând umiditatea. Temperatura recomandată de uscare este de 45°C, însă în perioadele de umiditate ridicată doar încălzirea aerului este insuficientă. Poate fi necesar să uscați aerul înainte de a fi încălzit și forțat să treacă prin polen. 

Curățirea 

Îndepărtarea materialului străin din pelete de polen se realizează după ce polenul este uscat la aproximativ 6% umiditate. 

Curățarea polenului va fi simplificată dacă cantitatea de deșeuri este redusă încă din procesul de captare. 

Curățarea de bază a colecțiilor mici de polen poate fi efectuată cu o serie de site de mână. Mai întâi se îndepărtează praful cu o sită din plasă fină din fibră de sticlă. Polenul este apoi trecut prin două ecrane de plasă de 3 mm strânse pentru a îndepărta resturile mai mari. 

POLEN USCAT DE ALBINE COLONIA HONEYCOLONIA.COM

O alternativă simplă este un sistem de screening alimentat prin gravitație. Polenul este turnat peste un ecran înclinat, perforat sau cu fante, capabil să rețină resturile mari. Polenul trece prin ecrane succesive cu o cutie de colectare în partea de jos a fiecărei farfurii. Sub placa cea mai de jos este o cutie pentru colectarea prafului.

Depozitarea

Imediat după uscare și curățare, polenul trebuie ambalat în recipiente curate și etanșe. 

Dacă este lăsat să stea în aer liber pentru orice perioadă de timp, polenul va absorbi umezeala din aer și, ulterior, se va deteriora. 

Pentru a proteja polenul de infestarea cu insecte, recipientele sigilate cu polen trebuie congelate timp de 24 până la 48 de ore, apoi depozitate la frigider normal. 

Polenul trebuie folosit sau vândut cât mai curând posibil după colectare, asigurându-i astfel prospețimea. 

Polenul pentru hrănirea albinelor trebuie folosit în 9-12 luni de la colectare. În mod ideal, polenul ar trebui colectat și înghețat în recipiente sigilate pentru a păstra nivelurile maxime de valoare nutritivă necesare pentru a satisface cerințele dietetice ale albinelor.

Păstrarea polenului înghețat este dificilă, deci tendința este de a usca polenul pentru vânzare către piața de alimente naturiste sau către alți apicultori pentru hrana albinelor. Polenul în stare înghețată își va pierde o parte din valoarea sa nutritivă mai lent decât polenul uscat.


Informații nutriționale ale polenului de albine

Nutriționiștii au constatat că este foarte rar să găsești un profil ca cel al polenului de albine într-un singur aliment. Când vitaminele vin într-o bază alimentară, cum ar fi polenul de albine, atunci ele sunt MULT MAI UȘOR de absorbit și digerat.

Polenul uscat de albine este un aliment cu aproximativ 25% carbohidrați, 20% proteine, 4,5% grăsimi iar restul este compus din pigmenți, minerale, vitamine si alte substanțe. Polenul uscat de albine pare să fie bogat și în urme de minerale, cum ar fi cuprul.

POLEN USCAT DE ALBINE COLONIA HONEYCOLONIA.COM

Vitaminele B sunt in cantități bogate, promițătoare pentru ridicarea energiei și combaterea stresului. De asemenea, este foarte bogat în bio-flavonoide și antioxidanți – posibil explicând efectul pozitiv asupra alergiilor.

Aceasta ar fi, de asemenea, o alegere excelentă pentru vegetarieni cărora le este greu să obțină proteine, toți aminoacizii esențiali, vitamina B12 și fier.

Majoritatea cercetărilor privind proprietățile terapeutice ale polenului de albine au avut loc în Europa și Rusia. Începând cu anii 1940, multe studii analitice au fost efectuate asupra polenului de albine, în special la Laboratorul de Cercetări în Stupine, lângă Paris, Franța.

Aceste studii au folosit atât șoareci, cât și oameni și au constatat că polenul de albine este complet netoxic pentru ambii. În testele nutriționale, „sute de șoareci au demonstrat că polenul este un aliment complet și că este posibil să se lase mai multe generații succesive să se nască și să trăiască fără cel mai mic semn de suferință, hrănindu-le exclusiv cu polen”.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că polenul de albine conține proprietăți nutritive, energetice și metabolice, precum și substanțe antibiotice care sunt eficiente împotriva bacilului coli și a anumitor tulpini de salmonella.


Beneficiile polenului uscat

  • Este plin de nutrienți.

Polenul uscat de albine este o sursă excelentă de vitamine, minerale, aminoacizi și enzime, conform Centrului Medical al Universității din Rochester. 

Deși compoziția nutrițională exactă a polenului de albine depinde de planta din care a fost luat polenul, o analiză din 2012 publicată în Molecules a constatat că 22 de mostre de polen organic de albine colectate în Portugalia au avut în medie 67,7% conținut de carbohidrați, 21,8% proteine ​​brute, 5,2% grăsimi brute. și 2,9% cenușă. 

Probele au mai conținut compuși fenolici substanțiali, inclusiv flavonoide – Institutul Linus Pauling de la Universitatea de Stat din Oregon notează că flavonoidele ar putea fi legate de sănătatea vasculară, controlul zahărului din sânge și alte beneficii pentru sănătate.

  • Conținutul ridicat de antioxidanți protejează împotriva radicalilor liberi și a bolilor cronice

Polenul uscat de albine este încărcat cu o mare varietate de antioxidanți, printre care flavonoide, carotenoide, quercetină, kaempferol și glutation.

Antioxidanții vă protejează corpul împotriva moleculelor potențial dăunătoare numite radicali liberi. Daunele provocate de radicalii liberi sunt legate de boli cronice precum cancerul și diabetul de tip 2.

Studiile pe eprubetă, animale și unele umane au arătat că antioxidanții din polenul de albine pot reduce inflamația cronică, pot elimina bacteriile dăunătoare, pot lupta împotriva infecțiilor și pot combate creșterea și răspândirea tumorilor.

Cu toate acestea, conținutul de antioxidanți al polenului de albine depinde și de sursa sa de plante.

Cu excepția cazului în care o sursă de plantă este specificată în mod specific pe etichetă, poate fi dificil să determinați de unde provine polenul de albine.

  • Poate scădea factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi valorile crescute ale lipidelor din sânge și ale colesterolului

Boala de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial. Atât lipidele din sânge, cât și colesterolul din sânge sunt legate de un risc crescut de boli de inimă. Interesant este că polenul de albine poate reduce acești factori de risc.

De exemplu, studiile pe animale au arătat că extractele de polen de albine pot scădea nivelul colesterolului din sânge, în special colesterolul „rău” LDL.

La persoanele cu miopie cauzată de arterele înfundate, suplimentele cu polen de albine au scăzut nivelul de colesterol din sânge, ceea ce le-a crescut câmpul vizual.

În plus, antioxidanții din polenul de albine pot proteja lipidele împotriva oxidarii. Când lipidele se oxidează, ele se pot aglomera, restrângând vasele de sânge și crescând riscul de boli de inimă.

  • Poate stimula funcționarea ficatului și vă poate proteja ficatul de substanțele toxice

Ficatul tău este un organ vital care se descompune și elimină toxinele din sânge.

Studiile pe animale au descoperit că polenul de albine își poate spori abilitățile de detoxifiere.

La animalele mai în vârstă, polenul de albine a stimulat apărarea antioxidantă a ficatului și a eliminat mai multe deșeuri, cum ar fi malondialdehida și ureea, din sânge.

Alte studii pe animale arată că antioxidanții din polenul de albine protejează ficatul împotriva daunelor provocate de mai multe substanțe toxice, inclusiv supradozele de medicamente. Polenul uscat de albine promovează, de asemenea, vindecarea ficatului.

Cu toate acestea, puține studii pe oameni au evaluat efectele polenului de albine asupra funcției hepatice. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a stabili recomandări de sănătate.

  • Împachetează mai mulți compuși cu proprietăți antiinflamatorii
polen uscat de albine colonia honeycolonia.com

Polenul uscat de albine a fost folosit în mod tradițional pentru a reduce inflamația și umflarea.

Un studiu pe animale a arătat că extractul de polen de albine a redus umflarea labelor șobolanilor cu 75%.

De fapt, efectele sale antiinflamatoare au fost comparate cu mai multe medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi fenilbutazona, indometacina, analginul și naproxenul.

Polenul uscat de albine conține mai mulți compuși care pot reduce inflamația și umflarea, inclusiv antioxidantul quercetina, care scade producția de acizi grași omega-6 inflamatori, cum ar fi acidul arahidonic.

În plus, compușii vegetali din polenul de albine pot suprima procesele biologice care stimulează producția de hormoni inflamatori, cum ar fi factorul de necroză tumorală.

  • Vă poate ajuta să evitați îmbolnăvirea prin creșterea imunității și uciderea bacteriilor

Polenul uscat de albine vă poate întări sistemul imunitar, ajutându-vă să evitați bolile și reacțiile nedorite.

În primul rând, cercetările au arătat că poate reduce severitatea și apariția alergiilor.

Într-un studiu, s-a demonstrat că polenul de albine reduce semnificativ activarea mastocitelor. Mastocitele, atunci când sunt activate, eliberează substanțe chimice care declanșează o reacție alergică.

De asemenea, mai multe studii pe eprubetă au confirmat că polenul de albine are proprietăți antimicrobiene puternice.

S-a descoperit că extractul de polen de albine ucide bacteriile potențial dăunătoare, cum ar fi E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum și cele care provoacă infecții cu stafilococ.

  • Poate ajuta la vindecarea rănilor și poate preveni infecțiile

Polenul uscat de albine are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care vă pot ajuta corpul în vindecarea rănilor.

De exemplu, cercetările pe animale au descoperit că extractul de polen de albine a fost la fel de eficient în tratarea rănilor de arsuri ca și sulfadiazina de argint, un standard de aur în tratamentul arsurilor și a provocat mult mai puține efecte secundare.

Un alt studiu pe animale a arătat că aplicarea unui balsam care conține polen de albine pe o arsură a accelerat semnificativ vindecarea față de medicamentele standard.

Proprietățile antimicrobiene ale polenului de albine pot preveni, de asemenea, infecțiile, un factor de risc major care poate compromite procesul de vindecare pentru zgârieturi, tăieturi, abraziuni și arsuri.

  • Poate avea proprietăți anticancerigene

Polenul uscat de albine poate avea aplicații pentru tratarea și prevenirea cancerelor, care apar atunci când celulele proliferează anormal.

Studiile pe eprubetă au descoperit că extractele de polen de albine inhibă creșterea tumorii și stimulează apoptoza – moartea programată a celulelor – în cancerele de prostată, colon și leucemie.

Polenul uscat de albine din cistus (Cistus incanus L.) și salcie albă (Salix alba L.) poate avea proprietăți anti-estrogenice, care ar putea reduce riscul de cancer de sân, prostată și uter.

  • Poate ușura simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile

Menopauza, care marchează încetarea menstruației la femei, este adesea însoțită de simptome incomode precum bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție și tulburări de somn.

Studiile arată că polenul de albine poate atenua mai multe simptome de menopauză.

POLEN USCAT DE ALBINE COLONIA HONEYCOLONIA.COM

Într-un studiu, 71% dintre femei au simțit că simptomele menopauzei s-au îmbunătățit în timp ce iau polen de albine.

Într-un alt studiu, 65% dintre femeile care au luat un supliment de polen au avut mai puține bufeuri. Aceste femei au indicat și alte îmbunătățiri ale sănătății, cum ar fi un somn mai bun, iritabilitate redusă, dureri articulare mai puține și dispoziție și energie îmbunătățite.

Mai mult, un studiu de trei luni a arătat că femeile care iau suplimente cu polen de albine au prezentat semnificativ mai puține simptome de menopauză. În plus, aceste suplimente au ajutat la scăderea colesterolului LDL „rău” și la creșterea colesterolului HDL „bun”.

  • Poate îmbunătăți utilizarea nutrienților, metabolismul și longevitatea

Unele dovezi sugerează că polenul de albine poate îmbunătăți utilizarea de către organism a nutrienților.

De exemplu, șobolanii cu deficit de fier au absorbit cu 66% mai mult fier atunci când polenul a fost adăugat în dieta lor. Această creștere se datorează probabil faptului că polenul conține vitamina C și bioflavonoide, care stimulează absorbția fierului.

În plus, șobolanii sănătoși hrăniți cu polen au absorbit mai mult calciu și fosfor din dieta lor. Polenul conține proteine și aminoacizi de înaltă calitate care pot ajuta o astfel de absorbție.

Alte studii pe animale au demonstrat că polenul de albine poate îmbunătăți creșterea musculară, accelera metabolismul și promovează longevitatea.

Concluzia: polenul de albine conține multe vitamine, minerale și antioxidanți, ceea ce îl face incredibil de sănătos.

Studiile au legat polenul de albine și compușii săi de beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea inflamației, precum și îmbunătățirea imunității, simptomele menopauzei și vindecarea rănilor.

Colonia va oferă 3 tipuri de Polen Uscat – poliflorde păducel și de salcie, produse ce pot fi comandate online accesând aici pagina de magazin.

Referinţe:

error: Content is protected !!