Mierea de rapiță este un soi monofloral derivat din polenul și nectarul Brassica napus. În termeni simpli, mierea de rapiță este rezultatul polenizării de către albine în concentrații mari de plante de rapiță.
Mierea de rapiță este ușor de recunoscut. Aceasta se prezintă printr-o culoare albicioasă, cu o consistentă untoasă (conținutului mare de glucoză o face să se cristalizeze mai repede), este mai puțin dulce în comparație cu celelalte tipuri de miere și are uimitoare proprietăți antibacteriene. Aceasta conține oligoelemente (în special calciu și bor). Totodată, uleiul de rapiță conține enzima Q3, necesară oaselor.
De unde vine mierea de rapiță?
Planta de rapiță este un membru al aceluiași gen care include napi, gulii, varză de Bruxelles și varză. De fapt, își trage numele de la cuvântul latin pentru nap.
Rapița este cultivată în Europa, în special în Anglia, Germania și România.
Până în prezent, Europa și Regatul Unit sunt producătorii numărul 1 ai acestui tip de miere.
Beneficii asupra sănătății ale mierii de rapiță
Vindecarea rănilor și arsurilor – Au fost raportate efecte pozitive ale utilizării mierii crude asupra rănilor și arsurilor.
Reducerea duratei diareei – Conform National Center for Biotechnology Information din S.U.A., s-a demonstrat că mierea consumată crudă reduce severitatea și durata diareei.
Prevenirea refluxului (acid) gastric – Cercetările au arătat că, mierea care căptușește esofagul și stomacul, poate reduce fluxul ascendent al alimentelor nedigerate și al acidului din stomac.
Combaterea infecțiilor – mierea, prin proteina sa (defensin-1) are capacitatea de a ucide bacteriile.
Ameliorarea simptomelor de răceală și tuse – că mierea se poate dovedi benefică în ameliorarea simptomelor de răceală și tuse. Organizația Mondială a Sănătății recomandă de fapt mierea ca remediu natural pentru tuse.
Bogată în antioxidanți – Mierea crudă de înaltă calitate conține mulți antioxidanți utili. Acestea includ compuși fenolici precum flavonoidele și acizii organici.
Poate reduce trigliceridele – Trigliceridele sunt asociate cu rezistența la insulină și sunt un factor major al diabetului de tip 2. Mai multe studii au asociat consumul regulat de miere cu niveluri mai scăzute de trigliceride, mai ales atunci când este folosită pentru a înlocui zahărul.
Mierea de rapiță este cea mai renumită pentru calitățile sale de tratare a ulcerului gastric și a gastritei. Totul se datorează rolului antibacterian și antiinflamator din miere, cât și consistența ei cremoasă se crede că ajută la vindecarea stomacului și calmează iritarea. Totodată, zaharurile naturale din miere au proprietăți probiotice, ajutând la hrănirea bacteriilor bune din intestine, contribuind la o digestie mai bună.
Consumul de miere de rapiță este extraordinar de sănătos. Se crede că tratează boli ale rinichilor, precum și ale ochilor. Această miere conține și elemente importante pentru dezvoltarea oaselor. Ca atare, este folosit și pentru tratamentul osteoporozei.
Beneficiile mierii de rapiță nu se opresc aici. Ajută la regenerarea și îmbunătățirea elasticității pereților vaselor de sânge. Consumul acestuia este bun pentru ficat, splină și pancreas.
Odată ingerată, este rapid absorbită de mucoasa intestinală. Are capacitatea de a elimina metalele grele din organism, în timp ce în același timp aportul regulat de rapiță scade nivelul de colesterol LDL.
Abundența de vitamina E din acest produs natural are o importanță primordială atunci când vine vorba de încetinirea îmbătrânirii pielii, care va arăta vital și sănătos ca urmare a consumului de miere de rapiță. Vitamina A este, de asemenea, prezentă în ea, un imunostimulator puternic care este benefic pentru vedere, piele, oase.
-
Miere de Rapiță crudă Colonia 800 g41,00 lei TVA inclus
-
Miere de Rapiță crudă Colonia 420 g23,50 lei TVA inclus
-
Miere de Rapiță crudă Colonia 270 g15,50 lei TVA inclus
La ce se folosește mierea de rapiță?
Mulți fermieri de miere își vând mierea de rapiță ca miere cremă. Acest lucru îl face grozav pentru a se întinde pe pâine prăjită sau pentru a mânca imediat din lingură. Oamenilor le place să mănânce mierea simplă, fără pâine, doar pentru că le place dulceața moderată, intensitatea aromei și profilul unic al aromei.
Desigur, lista lungă de beneficii pentru sănătate care sunt asociate cu acest soi îl face popular și din aceste motive. Pe lângă faptul că îl mănâncă din plăcere sau îl consumă pentru beneficii terapeutice, unii oameni îl folosesc local pentru piele sau ca antiseptic topic.
Spre a-și păstra toate proprietățile, mierea trebuie ținută bine închisă, la întuneric, la o temperatură recomandată de 14 gr.C. La temperaturi mai mici, cristalizează repede. La temperaturi mai mari, se pierd aromele și se închide la culoare. Expusă la soare, lumina și căldură se distrug enzimele și vitaminele.
Referinţe:
https://www.agrodenmar.ro/articole/mierea-de-rapita-proprietati-terapeutice
https://www.avantaje.ro/articol/mierea-de-rapita-beneficii-si-proprietati