Mierea de Mană

miere de mana honeycolonia

Mierea de mană se mai numește și miere de pădure deoarece ea se obține în zonele de pădure care pot fi atât de conifere (brad, molid, pin, etc) cât și de foioase (arțar, stejar, etc)

Mierea de mană nu provine din nectar, ci din mană – secreția afidelor- o substanţă dulce care se găseşte în anumite perioade ale anului pe frunzele sau tulpinile unor arbori (răşinoase, stejar). Afidele sunt nişte insecte mici care se hrănesc cu seva copacilor şi care elimină o substanţă dulce, mană, culeasă ulterior de albine.

Beneficiile pentru sănătate ale mierii de mană au mult de-a face în special cu sistemul nostru respirator. Este un bun expectorant și ușurează respirația. Mierea de mană este cea mai bună miere pentru boli pulmonare, tuse cronică, astm și bronșită. Și beneficiile sale sunt și mai multe.

Principalele mieri de conifere sunt produse din brad, molid și pin. Sunt foarte apreciate în diferite țări europene. Grecia este probabil cea mai faimoasă dintre ele, deoarece mierea sa de pin este destul de remarcabilă și reprezintă 65% din producția totală de miere.

În Europa Centrală, diferitele tipuri de miere închisă la culoare sunt toate marcate ca miere de pădure. Cu excepția mierii de stejar francez (Gonnet și Vache, 1998) și sunt de obicei un amestec din diferiți arbori de conifere.

Proprietăți fizico-chimice ale mierii de mană

  •     Culoare: chihlimbar maroniu-chihlimbar închis
  •     Aromă: malț, rășinoasă, mai puțin dulce decât alte mieri
  •     Intensitatea aromei: mediu-puternic
  •     Conținut de apă: scăzut, sub 18%
  •     Vâscozitate: medie
  •     Conținut de fructoză: 37%
  •     Conținut de glucoză: 32%
  •     Conținut de dizaharide: 11%
  •     Conținut de melezitoză: 3%
  •     Conținut de maltoză: 9%.
  •     pH: 4,6
  •     Aciditate: mare
  •     Conținut de minerale: ridicat, în special fosfor, potasiu, calciu, sulf, magneziu, zinc, bor, fier, cupru.

Spre deosebire de celelalte sortimente de miere, în mierea de mană, pe lângă alte zaharuri s-a demonstrat prezența unui zahăr specific (melezitoza) care se presupune că ar fi sintetizat chiar în tractusul digestiv al insectelor producătoare de mană. Acest tip de zahăr are un potențial de cristalizare ridicat, iar mierea de mană în a cărei compoziție melezitoza depășește 15% poate cristaliza chiar în faguri, imediat ce a fost produsă de albine.

În comparație cu alte tipuri de miere, mierea de mană este mai bogată în minerale, cum ar fi mangan, fosfor, zinc, cobalt și sulf. În plus, în ea regăsim și calciu, magneziu, fier și potasiu în cantități mai ridicate, împreună cu polifenoli și alți antioxidanți și prebiotice (sursă de hrană pentru bacteriile din intestine care contribuie la o bună digestie).

Mierea de mană are o cantitate mai redusă de glucoză decât mierea obținută din nectarul florilor și în ea se găsește un procent mai ridicat de zaharuri complexe.

Beneficiile pentru sănătate ale mierii de mană

Mierea de mană are proprietăți antiinflamatorii, este antioxidantă, imunostimulanta, ajută la vindecarea unor boli bacteriene, dermatologice, degenerative, inflamatorii și autoimune.

Folosit extern este benefic pentru răni și boli antireumatice.

De asemenea, este folosit împotriva inflamației ovarelor.

Este util în afecțiuni respiratorii:

Folosit ca expectorant și calmant a respirației pentru bolile pulmonare și tusea cronică. Bun pentru astm și bronșită. Dacă mierea este consumată cu fagure, această va avea efecte bronhodilatatoare.

Ceea ce face mierea de mană specială este compoziția ei nutrițională și beneficiile unice, ea contribuind la sănătatea sistemului digestiv, respirator și a pielii. Aceasta ajută la combaterea oboselii, calmează tusea și durerile de gât, îmbunătățește aspectul pielii și calmează gastrită, putând fi utilă chiar în tratarea ulcerelor gastrice.

Are proprietăți antibacteriene:

Studiul „POTENȚIALUL ANTIBACTERIAN AL MIERIEI DIN DIFERITE ORIGINII: O COMPARAȚIE CU MIEREA DE MANUKA“, de Sulaiman Alnaima și publicat în The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences în 2012, descrie o comparație făcută între 18 soiuri de miere, atât miere florală, cât și miere de pădure cu mierea de manuka.

Rezultatele au arătat că mierea de pin are o activitate antibacteriană cu spectru larg (de tip peroxid), urmată de Heather scoțian, Ulmo chilian, Fagul din Noua Zeelandă și Mierea Jarrah. Dintre toate bacteriile testate, 4 dintre ele au fost cele mai sensibile la mierea de pin: S.marcescens și E. coli (cu cea mai mare sensibilitate) B. sphaericus și B. subtilis.

Are proprietăți anticancerigene:

În 2009, Tsiapara a investigat influența extractelor de miere grecească (miere de cimbru, pin și brad) asupra activității estrogenice și a viabilității celulare a celulelor canceroase de sân (MCF-7), endometrial (Ishikawa) și de prostată (PC-3). Mierea de cimbru a redus viabilitatea celulelor Ishikawa și PC-3, în timp ce mierea de brad a stimulat viabilitatea celulelor MCF-7. Autorii au concluzionat că modularea activității estrogenului a fost legată de conținutul bogat de fenoli al mierii grecești și au sugerat că o dietă îmbogățită cu miere de cimbru poate preveni procesele legate de cancer în celulele canceroase de sân, prostată și endometrioză.

Are proprietăți antioxidante puternice, în comparație cu mierea florală obișnuită. Deci va ajută în orice stare care este determinată de oxidare.

Ajută în afecțiuni dermatologice:

Pentru acnee: Acest tip de miere vă va ajuta la tratarea acneei care este cauzată de un dezechilibru al hormonilor, constipație sau acumulări mari de toxine în organism.

Pentru pielea uscată, îmbătrânită, aplicați o mască de miere de mană timp de o jumătate de oră până la o oră. Înlătură cu apă și apoi aplică una dintre cremele tale obișnuite. Tratamentul trebuie făcut în fiecare seară, timp de 30 de zile. Efectele sunt spectaculoase.

Pentru celulită, faceți un masaj cu miere amestecată cu câteva picături de ulei esențial de lămâie și/sau portocală. Amestecul trebuie răspândit pe zona afectată și masat ușor. Timp de 10 minute, masați pielea de jos în sus. Pielea va fi curățată apoi cu apă caldă.

Referințe:

https://healthywithhoney.com/pine-honey-health-benefits/

https://republicabio.ro/blogs/stiri/despre-mierea-de-mana-si-proprietatile-ei

https://www.apithera.ro/miere-de-mana

1 thoughts on “Mierea de Mană

  1. Roșu Olguța says:

    Folosesc miere de mână,e miraculoasă și dincolo de afecțiunile pe care le vindecă,îmi transmite mental un soi de LINISTE INTERIOARA…

Comments are closed.

error: Content is protected !!