Pentru a înțelege ce este mierea crudă și de ce este sigură de mâncat, este necesar să urmăriți pe scurt fascinanta călătorie a mierii de la câmp la dulapul dvs. de bucătărie.
Albinele colectează nectarul din flori, îl depozitează în „stomacurile de miere” și îl aduc înapoi în stup, unde îl transformă în miere. Mierea este depozitată în fagurele stupului și acoperită cu ceară de albine până când albinele o mănâncă sau un apicultor o recoltează.
În acel moment, mierea conține tot felul de resturi, așa că apicultorul o strecoară ușor pentru a îndepărta cele mai inacceptabile resturi: bucăți mari de ceară de albine și părți ale corpului de la albinele moarte. Ceea ce rămâne după aceea este mierea naturală, crudă – un adevarat deliciu vândut in magazinele de produse naturiste.
Mierea crudă mai are înca mici „impuritati” plutind în ea: ceară de albine și propolis (adeziv folosit de albine pentru a ține împreună stupul). Acesta este materialul de care se îngrijorează majoritatea oamenilor, dar ar trebui să-și dorească să rămână în miere, chiar dacă nu își dau seama de ce. Vom explica mai multe despre aceste ingrediente cheie mai târziu.
Mierea crudă nu pare clară și curată și se poate cristaliza destul de repede.
Există si alti pași pe care îi pot face producătorii neetici. Majoritatea pun mierea printr-un proces numit „ultrafiltrare”, care face mierea chiar mai clară, dar elimină restul beneficiilor sale naturale. Unii chiar adaugă la miere îndulcitori extra-ieftini, cum ar fi sirop de porumb bogat în fructoză, pentru a-și crește profiturile.
Pe scurt, frumoasa miere pură pe care o vezi pe raft arată mai bine. Dar mierea crudă, neîncălzită, nepasteurizată – este mai bună pentru tine.
Aceasta lasă o întrebare cheie: este cu adevărat sigur să o mănânci?
Adevărul cinstit despre mierea crudă
Orice produs alimentar poate fi contaminat în timpul producției, iar mierea nu face excepție. Dar ați refuza să cumpărați pui sau salată de la magazin, deoarece există o șansă incredibil de mică de a obține intoxicații alimentare? Desigur că nu. Și riscul de a te îmbolnăvi de miere crudă de la producători de renume este și mai mic.
Nota: nu există niciun risc asupra sănătății în consumul de miere crudă, cu excepția cazului în care o dați unui sugar. Mierea NU se recomandă copiilor cu vârstă sub 1 an.
Care sunt motivele sau beneficiile pentru care ar trebui să o mănânci?
Numeroasele beneficii ale mierii crude pentru sănătate
Cu toții creștem auzind cât de sănătoasă este mierea pentru noi. Știința o dovedește.
Mai multe studii de cercetare au arătat în mod concludent că mierea crudă este un puternic antioxidant, datorită flavonoidelor, acidului fenolic și a produselor fitochimice pe care le conține. Este capabilă să reducă stresul oxidativ și să reducă la minimum daunele cauzate organismului de radicalii liberi; asta înseamnă că are potențialul de a fi o armă importantă împotriva multor boli cronice, de la diabet la cancer.
Mierea crudă are puternice proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, datorită nivelului său scăzut de pH și capacității sale de a produce peroxid de hidrogen în organism, care ajută la combaterea E. coli și a multor infecții cu stafilococ. Iar mierea nu este doar sănătoasă atunci când este consumată, ci poate fi folosită și local pentru a ajuta la vindecarea rănilor.
-
Pachet Cadou – Cutie cu Miere Polifloră Crudă 800g și 3 Faguri cu Miere (Salcâm, Tei, Polifloră)169,00 lei TVA inclus
-
Miere de Salcâm crudă Colonia ECO 420 g39,97 lei TVA inclus
-
Fagure cu Miere Polifloră crudă Colonia ECO 150g27,51 lei TVA inclus
Nu există o mulțime de nutrienți în miere, dar conține aminoacizi importanți, vitamine și minerale, precum și un conținut ridicat de enzime vii, de care pot beneficia sistemul digestiv și imunitar.
Și după cum probabil ați aflat când vi s-a spus cât de sănătoasă este mierea, capacitatea sa de a calma durerile de gât este legendară.
Este important să înțelegem că aceste beneficii nu există în mod egal în toate tipurile de miere. Cercetările privind numeroasele beneficii pentru sănătate ale substanței arată că acestea se găsesc în principal în mierea brută, nefiltrată și neîncălzită.
Și toate acestea se regăsesc în „impuritatile” din miere crudă care inițial îi face pe mulți oameni să fie nesiguri. Propolisul, polenul și ceara de albine conțin majoritatea substanțelor care furnizează mierea crudă cu beneficiile sale medicinale și pentru sănătate. Odată ce mierea este filtrată și pasteurizată, acele bucăți mici au dispărut – la fel și efectele lor benefice.
Am menționat mai devreme că mierea crudă se va cristaliza într-o formă semi-solidă sau solidă mai repede decât mierea de stocare. Acest lucru se datorează și „impuritatilor” suplimentare din mierea nefiltrată; când glucoza cade din soluția suprasaturată a mierii, ea caută ceva de care să se atașeze. Propolisul, polenul și ceara de albine care plutesc în jurul mierii crude fac acest lucru ușor – astfel cristalele se formează rapid și mierea devine tare.
Nu vă faceți griji, totuși, mierea cristalizată este pur și simplu miere în stare solidă.
Descoperiți beneficiile mierii crude Colonia pătrunzând în lumea produselor noastre.