„Nectarul Zeilor” – denumirea mierii de albine dată de către grecii antici – era considerat încă din antichitate un remediu universal contra bolilor interne şi dermatice. În acest articol vom afla care sunt beneficiile mierii de albine aduse organismului cât și conținutul nutrițional al acesteia.
Mierea a fost folosită pentru o varietate de boli, inclusiv tăieturi, arsuri, infecții, ulcere gastrice și multe altele. Mierea este singurul aliment cunoscut care conține toate ingredientele necesare pentru a vă menține în viață. Compoziția ei este una complexă, având peste 70 de substanțe biologic active: apă, glucide (fructoză, glucoză), proteine, aminoacizi, acizi organici, vitamine (mai ales din complexul B), enzime, hormoni, săruri minerale (calciu, fier, potasiu), antioxidanţi şi bioflavonoide cu proprietăţi antibiotice şi antiinflamatoare (combate bacteriile Escherichia coli şi Salmonella).
Conținutul nutrițional al mierii
Mierea este compusă din zahăr (aproximativ 76%), apă (18%) și alte ingrediente care alcătuiesc aproximativ 6%. Zahărul oferă principalele caracteristici ale mierii (dulceață), apa (lichidul) și componentele care se găsesc în cantități mici determină diferențele dintre diferitele tipuri de miere. Aceste diferențe sunt culoarea, aroma și gustul.
Zaharuri
Zahărul din miere nu este de o singură varietate, ci constă din trei tipuri de zahăr. Acestea sunt zahărul din fructe (fructoză 41%), zahărul din struguri (glucoză), care are aproximativ 34% din zahărul obișnuit (zaharoză), care este între 1 și 2%. Raportul dintre un tip de zahăr și altul depinde de sursă, adică pășunile de flori și, într-o oarecare măsură, de enzima invertază, care descompune zahărul regulat din struguri și fructe. Această enzimă se află în floarea din care albinele colectează nectar, dar este prezentă și în corpul albinelor.
Celelalte ingrediente includ: minerale, proteine, acizi și materii nedeterminate. Raportul acestor componente variază de la un tip de miere la altul.
Minerale
Mineralele se regăsesc în proporție de 3,68%. Deși această parte a mierii nu produce o cantitate mare, mineralele din miere cresc valoarea mierii pentru consumul uman. Mierea conține majoritatea mineralelor: potasiu, clor, sulf, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, siliciu, fier, mangan și cupru. Tipurile de miere mai închise la culoare sunt mai bogate în minerale decât cele mai deschise la culoare.
Proteine
Proteinele vin în miere din nectar și polen ca parte integrantă a plantelor. Proteinele din miere pot fi sub forma unei structuri foarte complexe sau sub formă de compuși simpli, adică aminoacizi.
Acizi
Acizii sunt, de asemenea, componente ale mierii. Înainte se credea că albinele, inseră venin de albine în fagurele celular cu miere, încât oferă mierii proprietăți de conservare. Având în vedere că una dintre componentele principale ale veninului de albine este acidul formic, s-a crezut că mierea conține acid formic. Chiar și unii oameni i-au îndemnat pe alții să nu folosească miere din această cauză. Studiile au arătat că sunt acizi complet diferiți care sunt compuși în miere, în principal acizi care se regăsesc în mere și lămâie.
Vitamine
Vitaminele din miere au cantități foarte modeste, insuficiente pentru nevoile organismului. Între acestea se află vitamina C și unele vitamine din complexul B (riboflavină, acid pantotenic, piridoxină, biotină, acid nicotinic).
Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale conferă aroma caracteristică a mierii. Aceste substanțe sunt foarte instabile și se evaporă rapid prin încălzirea mierii. De aceea, cea mai recomandată miere este mierea crudă.
Antioxidanți
Pinocembrinul, un antioxidant ce se găsește în miere, este un compus natural flavonoid, molecula sa fiind încorporată ca multifuncțională în industria farmaceutică. Vasta sa gamă de activități farmacologice a fost bine cercetată, inclusiv activități antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene.
Beneficiile mierii de albine – aliment și medicament
În studiile preclinice, antioxidantul din miere denumit pinocembrin a demonstrat efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare, precum și capacitatea de a reduce speciile reactive de oxigen, de a proteja bariera hematoencefalică, de a modula funcția mitocondrială și de a regla apoptoza. Având în vedere aceste caracteristici farmaceutice, pinocembrinul are potențial ca medicament pentru tratarea accidentului vascular cerebral ischemic și a altor afecțiuni clinice.
Mierea ajută la protejarea împotriva deteriorării celulare, așadar poate fi utilizată direct pe răni, inclusiv arsuri, pentru a le ajuta să se vindece mai repede. Mierea este un antibiotic natural.
Mierea te poate scăpa de senzația de arsură cauzată de refluxul gastric – o cantitate mică de suc de lămâie amestecat cu apă caldă și miere are un efect alcalinizant care neutralizează acidul din stomac. De asemenea, mierea are antioxidanți naturali, care protejează sănătatea celulelor.
S-a demonstrat că mierea ajută la tratarea alergiilor sezoniere. Cei care suferă de alergii, pot folosi miere produsă local pentru a construi imunitate la plantele locale care declanșează alergii. O linguriță de miere în fiecare zi va permite sistemului dvs. să acumuleze imunitate la polen înainte de începerea sezonului. Mierea locală este necesară deoarece conține alergeni ai plantelor locale.
Mierea omoară paraziții interni. Există mai mulți paraziți care pot invada corpul uman și pot provoca boli. Un amestec de părți egale miere, oțet și apă este tot ce aveți nevoie pentru a distruge paraziții. Beți acest preparat timp de câteva zile dacă bănuiți că aveți paraziți sau chiar ca o curățare generală a corpului.
În plus față de numeroasele scopuri medicinale pe care le poate servi mierea, este, de asemenea, un ingredient foarte popular în remedii naturale de casă. Mierea este adesea folosită în produsele de îngrijire personală, cum ar fi șampoanele, balsamurile și loțiunile, fiind un ingredient întâlnit foarte des în produsele destinate îngrijirii tenului, părului și buzelor.
Este, de asemenea, un remediu natural popular pentru calmarea durerilor de gât și calmarea tusei, unii loialiști crezând că mierea funcționează mai bine decât orice medicament fără prescripție medicală.
Conținutul de zahăr din miere hrănește pielea ca un emolient natural care mărește retenția de apă. Efectele antibacteriene ajută la combaterea acneei prin inhibarea creșterii bacteriilor. Proprietățile antiinflamatorii ajută la reducerea roșeaței pielii și la umflarea petelor și a altor afecțiuni ale pielii. Are rol cicatrizant in bolile de piele (arsuri, răni, eczeme, ulcer varicos). Antioxidanții din miere favorizează elasticitatea pielii.
Descoperiți beneficiile mierii Colonia pătrunzând în lumea produselor noastre.