Albinele sunt singurele insecte care produc hrană consumată de oameni – mierea.
O соlоnie/ familie de albine este formată din 20.000 până la 60.000 albine și o singură regina – 99% dintre ele fiind albine femele colectoare / lucrătoare.
Albinele trăiesc în stupi, iar membrii stupului sunt împărțiți în trei tipuri:
- Regina – O regină conduce tot stupul. Sarcina ei este să depună ouăle care vor genera următoarea generație de albine a stupului. Regina produce și substanțe chimice care ghidează comportamentul celorlalte albine. Regina poate trăi până la cinci ani. Este cea mai aglomerată în lunile de vară, când poate depune până la 2.500 de ouă pe zi.
Dacă albina regină moare, albinele – lucrătoare vor crea o nouă regină selectând o larvă tânără (din insectele nou-născute), oferinu-i o hrană specială numită „lăptișor de matcă“. Acest lucru permite larvei să se dezvolte într-o regină fertilă.
- Albine lucrătoare / colectoare – Toate aceste albine sunt femele și rolurile lor sunt de a oferi hrană (polen și nectar din flori), de a construi și de a proteja stupul, de a curăța și de a circula aerul bătându-și aripile. Colectoarele sunt singurele albine pe care oamenii le văd vreodată zburând în afara stupului.
Albina lucrătoare trăiește doar cinci până la șase săptămâni. În acest timp, albina lucratoare produce in timpul vietii ei, in medie, ½ lingurita de miere. Unei singure albine i-ar trebui 2 lingurite de miere ca sa poata zbura o data in jurul Pamantului. O albina viziteaza intre 50 si 100 flоri in timpul unui zbor de colectare. Pentru a obține un kilogram de miere, albinele vor trebui să viziteze două milioane de flori și să zboare aproximativ 90.000 de km.
- Drone / trântori – Acestea sunt albinele masculi si nu au ac, iar scopul lor este de a se împerechea cu noua regină pentru inmultire. Câteva sute trăiesc în fiecare stup în timpul primăverii și verii. Dar odată cu venirea iernii, când stupul intră în modul de supraviețuire, trantorii sunt dați afară.
Albinele au două stomacuri – un stomac pentru a mânca și celălalt este pentru depozitarea nectarului colectat din flori, sau apă, astfel încât să îl poată transporta înapoi la stupul lor. Albina va transforma nectarul colectat în miere adăugând enzime din stomac și reducând umezeala bătând din aripi cu o viteză mare.
In timpul iernii, albinele produc miere ca depozite de alimente pentru stup. Din fericire pentru noi, acești mici muncitori eficienți produc de 2-3 ori mai multă miere decât au nevoie, așa incat ne putem bucura de deliciosul ei gust!
Albinele sunt zburătoare fabuloase. Zboară cu o viteză de aproximativ 25 km pe oră și își bat aripile de 200 de ori pe secundă!
Fiecare albină are 170 de receptori de miros, ceea ce înseamnă că au un simț al mirosului foarte dezvoltat! Ele folosesc acest lucru pentru a comunica în stup și pentru a recunoaște diferite tipuri de flori atunci când caută alimente.
Albinele sunt, de asemenea, dansatoare geniale! Pentru a împărtăși informații despre cele mai bune surse de hrană, acestea își desfășoară „dansul de vânătoare”. Când albina lucrătoare se întoarce la stup, se mișcă într-o cifră de opt și își agită corpul pentru a indica direcția sursei de hrană.
Albinele exista de milioane de ani – fosilele de albine datează de aproximativ 150 de milioane de ani.
Mierea depozitată în recipiente închise și păstrată în condiții optime nu se strică niciodată. Cea mai veche miere care a fost descoperită până azi datează de acum 5.000 ani în Georgia, la 170 km de Tibilisi.
La nivel global există mai multe albine de miere (melifere) decât alte tipuri de albine și insecte polenizatoare, asadar ele reprezinta cea mai eficienta specie polenizatoare. Se estimează că o treime din alimentele pe care le consumăm în fiecare zi se bazează pe polenizarea în principal de către albine (80%), dar și de alte insecte, păsări și lilieci. Albinele sunt polenizatori super-importanți pentru flori, fructe și legume. Aceasta înseamnă că ajută alte plante să crească semințe și fructe.
Fără polenizarea albinelor, mediul și economia lumii ar avea de suferit foarte mult.
Dacă albinele ar dispărea de pe Pământ, umanitatea ar mai avea de trăit nu mai mult de 4 ani.
Аlbеrt Еіnѕtеіn
Descoperiți beneficiile mierii Colonia pătrunzând în lumea produselor noastre.